Kolposkopi
PAP testiniz anormal sonuçlar vermişse doktorunuz daha fazla araştırmak ister. Doktorunuz olasılıkla bir kolposkopi yapacaktır. Kolposkopik muayene kısaca rahim ağzının mikroskop ile incelenmesidir. Bu muayene ile rahim ağzında çıplak gözle görülmeyen anormallikler görünür hale getirilir. İşlem ağrılı değildir. Önce rahim ağzı bir temizleyici ile silinir, sonra kolposkopi ile incelenir
Bir PAP testinde olduğu gibi muayene masasına yatarsınız, doktorunuz serviksi gözlemek için rahim ağzınıza spekulum denilen bir alet yerleştirir. Doktorunuz kolposkop denilen ışıklandırılmış bir mikroskop kullanarak serviks dokusunu aydınlatıp görünümünü büyültecek ve serviks dokusundaki anormallikleri araştıracaktır. Muayene biraz rahatsızlık hissettirebilmesine rağmen genellikle beş ila on dakika sürmektedir.
Kolposkopi nedir?
Kolposkopi rahim ağzının mikroskop ya da dürbüne benzeyen özel bir büyüteç yardımı ile gözlenmesi ve incelenmesidir. Kolposkop adı verilen bu alet, normal jinekolojik muayene sırasında çıplak gözle izlenen serviskin daha büyük, net ve detaylı şekilde gözlenmesine olanak tanır. İşlem esnasında rahim ağzına bazı boya ve maddeler uygulanarak şüpheli alanların daha belirgin hale gelmesi ve biopsi alınması gereken bu alanların saptanması sağlanır.
Kimlere kolposkopi yapılması gerekir?
Kolposkopi ve biopsi yapılmasını gerektiren durumlar şunlardır:
- PAP smear sonucu CIN II-III ya da HSIL saptananlar
- Tekrarlayan PAP smear incelemelerinde kaybolmayan HPV, ASCUS ya da hafif şiddette displazi saptanan kadınlar (LSIL)
- Tekrarlayan smearlarda sürekli nedeni açıklanamayan iltihap saptanan kadınlar
- Muayenede sırasında serviksin anormal görünüşlü olması
Kolposkopi ve biopsi nasıl yapılır?
Öncelikle belirtilmesi gereken nokta kolposkopinin ağrılı bir işlem olmadığıdır. Kolposkop mikroskop gibi bir alettir ve rahim ağzının daha büyük izlenebilmesi için kullanılır. Tıpkı rutin jinekolojik muayenede olduğu gibi kişi muayene masasına yattıktan sonra vajina ve serviski gözlemeye yarayan spekulum vajinaya takılır. Daha sonra kolposkop yaklaştırılarak vizöründen serviks ve vajina incelenir.
Kolposkopinin amacı biopsi alınacak alanları belirlemek olduğundan asetik asit ile beyaza boyanan alanlardan biopsi alınması gerekir.
Biyopsi
Kolposkopi sırasında doktorunuz ileri analizler için küçük bir serviks dokusu çıkartabilir. Bu doku çıkartmaya biyopsi denilir. Bu işlemde analiz için parça almadan önce genellikle serviksi uyuşturacaktır. Biyopsi alma, işlemden sonra kramp veya ağrıya, hafif kanamaya neden olabilirse de bu tamamen normaldir. Serviks biopsisi alınırken özel bir alet yardımı ile toplu iğne başı kadar küçük bir doku örneği alınır. Alınacak biopsinin sayısı kolposkopik bulgulara bağlıdır. Biopsi alınması sırasında rahim kasılması olabileceğinden adet sancısına benzer hafif bir kramp olabilir. Biopsi sonrası parça alınan alanlardan kanama olması normaldir. Bu kanama genelde bir süre bastırılarak durdurulabilir. Bu işlem sırasında kasıklarınızda çok rahatsız etmeyen bir basınç duyabilirsiniz. Kanamayı kesmek amacıyla biopsi alanlarına bazı solüsyonlar uygulanabilir. Bu solüsyonlar da ağrıya neden olmazlar ancak birkaç gün süreyle çamaşırınızda ya da pedinizde lekelenme görebilirsiniz. Bazı durumlarda dokorunuz serviksten rahim içine doğru uzanan kanal içinden de (endoservikal kanal) biopsi alma gereği duyabilir. Bu işlem servikal biopsiye göre biraz daha ağrılı bir işlem olmakla birlikte lokal ya da genel anestezi gerektirmez.
İşlemin riskleri var mıdır?
Kolposkopi ve biopsi temelde son derece basit ve güvenli bir işlemdir. Bununla birlikte biopsi sırasında hafif kramplar ve işlemi takiben birkaç gün süreyle hafif kanama olabilir. Çok nadiren kanama aşırı miktarlarda olabilir ve ikinci bir müdahale gerektirebilir. Yine çok nadir olarak işlem sonrası enfeksiyon gelişebilir.
İşlem sonrası
Patolojik incelemeye gönderilen biopisinin sonucu bir kaç gün içinde bildirilir. Eğer herhangi bir anormallik saptanmamış ise düzenli PAP smear incelemeleri ile takipler yapılır. Anormallik varlığında ise bu değişimlerin şiddetine göre lezyonun yakılması, dondurulması, LEEP işlemi ya da serviksin koni şeklinde çıkarılması (konizasyon) işlemi yapılabilir.
Aklınızda olsun
- Biopsi yapılan günde ya da takip eden birkaç gün süreyle lekelenme tarzında hafif kanamalar olabilir.
- Kanama sırasında vajinal tampon kullanılmaz, bunun yerine ped tercih edilmelidir.
- Kanama artarsa ya da kesilmez ise doktorunuza haber vermeniz gereklidir.
- Biopsiden 2-3 hafta sonra doktorunuz sizi kontrole çağıracaktır. bu kontrole kadar cinsel ilişkide bulunmayınız.