Sık Sorulan Sorular
Menopoz sonrası kanamanız olduysa yani 1 yıl adetten kesildikten sonra vaginal kanamanız olursa bunun altından %30-40 problem çıkar ve bunun ’u kanserdir. Mutlaka bir jinekoloğa görünün ve biyopsiden kaçmayın. Unutmayın ki erken dönemde yakalanan rahim kanserlerinin tedavi sonuçları çok yüz güldürücüdür.
Rahim ameliyatlarının çok uzun zamandır karın yada vaginal yolla çıkartılma şeklinde uygulanmasına karşın tıpta meydana gelen gelişmelerle birlikte hastaya daha az zarar veren minimal invaziv yöntem olarak laparoskopik yaklaşımlar son zamanlarda gündeme gelmiştir. Karından açılan 1 ve 0.5 cm lik 3-4 kesi ile karın içine hava doldurup ardından bir kamera ve monitör yardımıyla laparoskopik aletlerin kullanılarak operasyonların gerçekleştirilmesi hasta açısından çok daha konforlu ve avantajlı olmaktadır.
Bunlar
- Daha az ağrı
- Daha az kanama
- Daha az hastanede kalış süresi
- Daha az antibiyotik
- Daha az yara yeri enfeksiyonu
- Daha az maliyet
- Daha erken normal yaşama dönüş
- Daha erken ilave tedaviye başlama
- Daha erken işe başlama
İlşikiden ve adet kanaması bittikten sonra, vajina içi yıkanmamalıdır (vajinal duş). Eğer bir temizlik yapılacaksa, vajina dış kısmı ılık, duru, temiz suyla yıkanabilir. Yıkama işleminden sonra vajen girişi kurulanmalıdır. Tuvalette temizlik önden arkaya doğru yapılmalıdır. Banyo, havuz, sauna ve egzersizden sonra ıslak, terli çamaşır veya mayolar vücutta uzun süre kalmamalıdır. Havuz, hamam, sauna, küvet ve her gibi ortak kullanılan yerlerin temizliğinden emin olunmalıdır. Eğer çok eşli bir cinsel yaşam varsa, prezervatif ile korunmalıdır. İç çamaşırlar doğal (pamuklu, yün) maddelerden üretilmiş olmalıdır. Vajinal tampon ve pedler sık sık değiştirilmelidir ( en çok 6 saat). Koku için vajen girişinde deodorant parfüm veya sabunlar (nötral pH ‘lı ve doktor önerisyle alınanlar dışında) kullanılmamalıdır. Dar pantolon, sıkı iç çamaşırları veya etekler (en azından uzun süreli) kullanılmamalıdır. Düzenli pap-test yaptırılmalıdır. Şeker Hastalığı varsa kontrol altında tutulmalıdır.
Hayır. Kadınların % 15’inde myoma rastlanır ve bunların çoğu tedavi gerektirmez. 6 – 12 aylık kontrollerle myom boyutlarının takip edilmesi yeterlidir. Myomların tedavi edilmesi gereken durumlar:
- Myoma bağlı aşırı kanama ve ağrı
- Komşu organlara bası (mesane ve üreter basısına bağlı idrar yapmakta zorluk; rektuma basıya bağlı kabızlık gibi)
- Menapoz döneminde myomda büyüme
- Myomun kendi sapı etrafında dönmesi (torsiyon)
- Myomun kanlanmasına bağlı oluşan dejeneratif değişikliklerin neden olduğu akut karın tablosu
- Rahim ağzından vajene uzanan myom
- Myomun rahimi 3 aylık gebelik büyüklüğüne kadar büyütmüş olması
- Myomun gebeliğe engel olduğu durumlar
- Myomların tekrarlayan düşüklere neden olduğu durumlar
Kadınların -20 sinde rahim arkaya doğru kıvrık olabilir. Çoğunda önemli bir problem oluşturmaz. Ancak beraberinde endometriozis denilen bir rahatsızlık varsa ağrılı ilişki ağrılı adet görme ve kısırlık yapabilir.